Rata anuală de creștere a cheltuielilor cu consumul personal, ajustată cu indicele prețurilor pentru bunuri alimentare și energie electrică, s-a stabilizat la 1.3 procente în iunie-aceeași valoare ca în luna mai. Luați în considerare că, în medie, de la începutul acestui an, rata anuală de creștere a înregistrat o valoare constantă de 1.3 procente. Mulți economiști și-au exprimat satisfacția față de faptul că rata anuală de creștere a fost până acum stabilă, în ciuda faptului că s-a aflat sub targetul de 2% al Sistemului Federal de Rezerve al SUA. Între timp, deflatorul prețurilor pentru rata anuală de creștere a cheltuielilor totale cu consumul personal a fost de -0.01% în iunie versus -0.1% în mai și 1.4% în iunie anul trecut.
Stabilitatea ratei de creștere anuale pentru CCP (Cheltuieli cu consumul personal), fară să luăm în considerare deflatorul prețurilor pentru bunuri alimentare și energie electrică, este considerată un reper de mulți economiști. Multe voci susțin că un nivel stabil al prețurilor va face mișcarea prețurilor relative ale bunurilor și serviciilor mai vizibilă, astfel că va permite o alocare mai eficientă a resurselor.
Există însă pericolul ca axarea pe așa-numita stabilitate a prețurilor ar putea determina economiștii să omită factorul de bază/fundamental care este mult mai probabil să cauzeze un declin economic. Totuși, acest factor fundamental ar putea consta chiar în declinul ritmului de creștere al ofertei de bani din octombrie 2011 până în octombrie 2013.
Luați aminte că în timpul anului 1927 și până la sfârșitul lui 1928, indicele prețurilor de consum din SUA arăta o stabilitate relativă (vezi primul tabel de mai jos).
Aceasta a fost cauza pentru care mulți comentatori au sugerat că economia SUA a atins o stare de stabilitate economică și au ignorat faptul că ritmul de creștere al ofertei de bani a scăzut dramatic în perioada februarie 1925-iunie 1927.
Declinul abrupt a cauzat o recesiune economică a pieței de capital în octombrie 1929 și colapsul ulterior al activității economice.
Conform lui Murray Rothbard,
Unul dintre motivele pentru care majoritatea economiștilor anilor 1920 nu au admis existența unei probleme inflaționiste a fost adoptarea generalizată a unui nivel de preț stabil ca țintă și criteriu pentru politica monetară... Faptul că prețurile generale au fost mai mult sau mai puțin stabile în timpul anilor 1920 a fost un indicator pentru majoritatea economiștilor că nu exista o amenințare inflaționistă, și, în consecință, evenimentele marii depresiuni i-au surprins complet nepregătiți.
(Luați în considerare faptul că pentru cei mai mulți dintre economiști inflația reprezintă creșteri persistente ale prețurilor mai degrabă decât creșteri ale ofertei de bani).
Observați că rata anuală de creștere a producției industriale a urcat de la 4.6 procente în februarie 1927 la 16.6 procente până în iulie 1929, până să scadă brusc la minus 31% până în iulie 1932.
Este posibil ca severitatea unui declin să fie dictată de starea acumulării de bogăție reală, cu alte cuvinte, dacă mai există sau nu un număr suficient de generatori de bunăstare care să susțină diversele activități nesustenabile, ce au evoluat pe seama politicii monetare relaxate a Sistemului Federal de Rezerve al SUA.
Acest articol a apărut în cadrul Institutului Mises, 25.08.2015.